Website cu design responsive - adaptabil

Conceptul de responsive web design a fost definit prima oara de Ethan Marcotte, in cartea cu acelasi nume, aparuta in 2011 si se refera la dezvoltarea unui site astfel încat sablonul sau layout-ul acestuia sa poata fi schimbat in functie de dimensiunile ecranului pe care este redat.

Folosirea de dispozitive mobile este in crestere, laptop-urile, tabletele si telefoanele inteligente marindu-si vanzarile in ultimii ani si in acest fel, navigarea pe internet pe astfel de dispozitive a devenit din ce în ce mai comuna. Acesta este motivul pentru care responsive web design a devenit atat de popular, deoarece aceasta este o tehnologie ce propune o solutie web ce permite vizualizarea web atat pe un dispozitiv desktop cat si pe unul mobil. Acelasi site poate avea mai multe variante de afisare in mod diferentiat pentru desktop, laptop, tableta sau smartphone. Un site realizat in tehnologia responsive web design isi adapteaza layout-ul potrivit dispozitivului de vizionare utilizand conceptul de grile si coloane fluide pentru redarea continutului. Ca exemplu, daca pe o tableta avem continutul unui site afisat pe 2 coloane, pe un telefon mobil, acelasi continut al site-ului va fi redat pe o singura coloana, optimizand astfel procesul de vizualizare si citire a informatiei.

De ce este importat sa avem un site care sa aiba un design responsive sau adabtabil? In primul rand pentru cresterea numarului de vizitatori pe site, deoarece tot mai multi utilizatori folosesc dispozitive mobile pentru a naviga pe internet in cautare de informatii. Un site care nu are un design responsive si nu prezinta continutul in mod clar si corect pe un smartphone de exemplu, pierde treptat din utilizatori. In plus, incepand cu 2015, Google a anuntat ca prin actualizarea algoritmului sau de indexare, site-urile care vor fi "prietenoase" cu dispozitivele mobile vor fi cotate mai bine decat cele care nu au implementat un design responsive.

 

Alte Articole