Informatii utile despre website

    Ce tip de site sa aleg?

    office

    Vom stabili impreuna ce tip de site web vi se potriveste cel mai bine, dupa analiza datelor furnizate, daca va fi un site personal, de prezentare a afacerii, dedicat unei anumite activitati, de comert online, etc.

    De regula, incadram site-urile in 2 categorii:

    1. Site de Prezentare (prin pachetele CMS1, CMS2, CMS3), cu design adaptabil, bazat pe aplicarea sau crearea unei teme, pagina de administrare si functionalitati diverse - utilizat pentru pagini personale, prezentare afacere, prezentare activitate profesională, site pe domenii economice, administrative, educationale, de divertisment, sportive, etc.

    2. Magazin online (prin pachetele Mag1, Mag2) - pentru vanzari de produse si/sau servicii online, usor de administrat.

    Care sunt etapele realizarii unui site?

    Parcurgem următoarele etape in procesul de creare a unui site web:

    1. Comunicarea initiala si intelegerea cerintelor proiectului;

    2. Stabilirea trasaturilor definitorii pentru proiect si semnarea contractului;

    3. Prezentarea modelului de site la o adresa de test, pe baza informatiilor transmise;

    4. Dezvoltarea proiectului, optimizari si testari;

    5. Mutarea site-ului online, ultimele actualizari, testari si optimizari.

    Am un site vechi si doresc un redesign si actualizari

    Vom gasi impreună un nou design si noi elemente de continut prin aplicarea ultimelor tehnologii in domeniu, astfel incat site-ul dumneavoastra sa arate si sa functioneze excelent. Daca este cazul, se poate schimba platforma de functionare a site-ului cu una actuala, care sa permita o administrare usoara pe viitor.

    Teme pentru site

    Pentru a va face o idee despre cum ar trebui sa arate ca design site-ul dumneavoastra, va prezentam o gama larga de teme, din diferite domenii de activitate. De asemenea, putem realiza teme personalizate, pe baza cerintelor de design si continut. Exemple de Teme pentru Website

    Creare sigla / logo pentru site

    officeDaca nu aveti deja propria sigla, in pachetul de realizare site este inclus si acest element de design. In urma consultarilor, vom stabili cum sa fie sigla/logo-ul care sa va reprezinte cel mai bine. In functie de pachetul de realizare site ales, va vom prezenta un numar de sigle pentru web din care o veti alege pe cea mai potrivita.

    Continutul paginilor unui site

    In principal, continutul unui site este format din text, imagini, clipuri video, butoane, formulare, tabele, bannere publicitare si alte elemente. Este important sa avem, pe fiecare pagina a site-ului, un continut cat mai original si bine optimizat pentru o viteza de incarcare cat mai redusa si o pozitionare de top in rezultatele cautarilor pe internet. In constructia unui site ne bazam pe elemente de continut primite de la client, pe care le adaptam si optimizam pentru publicare pe web.

    Functionalitati si module pe un site

    In functie de tipul si complexitatea site-ului putem avea diverse functionalitati si module implementate, cum ar fi: cautare avansata, formular de programare/rezervare, administrare utilizatori, newsletter, forum, slider multimedia, schimb valutar, statistici trafic site, harti de localizare, continut multilingv si altele. Stabilirea acestora se va face in prima etapa de realizare a site-ului, urmand a fi testate si optimizate pana la finalizarea proiectului. Este foarte importanta actualizarea periodica a acestor module din motive de securitate si compatibilitate cu celelalte componente ale site-ului.

    Ce presupune administrarea unui site?

    office

    Administrarea unui site web presupune, in principal, urmatoarele lucrari de intretinere periodica in scopul functionarii sale optime:

    1. actualizari si optimizari de continut - text, imagini, video, link-uri, formulare, tabele, s.a.;

    2. actualizari si optimizari de module, teme, scripturi, platforma CMS;

    3. administrare utilizatori si trafic de vizitare;

    4. verificari si optimizari care tin de partea interna a site-ului..

    Pot administra singur site-ul meu?

    In principiu da, toate site-urile realizate de noi sunt prevazute cu pagina de administrare de unde puteti efectua operatiunile simple de actualizare a continutului, cum ar fi modificare text, stergere/adaugare imagini. Pentru actualizari care tin de partea functionala a site-ului (module, scripturi platforma site) este necesara interventia periodica a unui administrator web.

    De ce este importanta administrarea unui site?

    O administrare realizata necorespunzator sau nerealizata la timp poate afecta stabilitatea functionarii si calitatea site-ului respectiv, ducand treptat la o diminuare a numarului de vizitatori.

    Ce costuri implica administrarea site-ului?

    Depinde de tipul de site web, de complexitatea si de timpul alocat pentru administrarea acestuia. Un site simplu de prezentare, implica costuri minime sau chiar nu costa nimic daca se face personal. Un site complex, cu multe pagini, functionalitati si continut de actualizat si optimizat necesita costuri mai ridicate.

    In ce consta serviciul de mentenanta a unui site?

    officeMentenanta unui site web, ca serviciu complementar celui de administrare, presupune interventii si operatiuni de natura tehnica efectuate exterior site-ului, cum ar fi: intretinerea contului de gazduire site (comenzi cpanel), a conturilor de email, transferului de fisiere pe/de pe server, a transferului de domenii web, intretinerea bazelor de date si a directoarelor site-ului (back-up si restaurare), a subdomeniilor, etc.

    Cand si cum se efectueaza mentenanta unui site?

    Serviciul de mentenanta a unui site trebuie sa se efectueze regulat, prin actualizari si salvari de date, actualizari ale resurselor hardware si software alocate pe serverul de gazduire, securizari si control trafic, verificare parametrii de functionare (cum ar fi viteza de raspuns a serverului), etc.

    Ce costuri implica mentenanta site-ului?

    Serviciul de mentenanta site se efectueaza impreuna cu cel de administrare iar costurile depind de tipul si complexitatea site-ului, de durata interventiilor si de modalitatea de gazduire web (gazduire partajata, prin server virtual privat sau prin server dedicat).

    Securizarea unui site

    Protectia si securizarea reprezinta un element important al serviciului de administrare si mentenanta site. Un site nesigur poate fi usor infectat cu malware (software rau intetionat) - virusi, troieni, spyware, etc. si astfel va fi compromisa imaginea si reputatia companiei. Securizarea site-ului se face permanent prin monitorizari, analize, configurari si masuri de protectie asupra directoarelor si fisierelor site-ului, a bazelor de date, conturilor de email, ftp.

    Ce presupune optimizarea unui site

    officeOptimizarea unui site presupune, in principal, aplicarea unui ansamblu de tehnici si procedee asupra continutului paginilor web si structurii functionale a acestora pentru a determina o incarcare/redare rapida si corecta in browserul utilizatorului si pentru a obține pozitii cat mai bune in rezultatele motoarelor de cautare.

    De ce este importanta optimizarea site-ului

    Din cel putin doua motive foarte importante: 1. Viteza de incarcare si redarea corecta a paginilor site-ului si 2. Pozitionarea cat mai buna in rezultatele cautarilor dupa continut - cuvinte cheie in motoarele de cautare pe internet.

    Cum se realizeaza optimizarea

    Optimizarea se efectueaza prin interventii interne, asupra continutului si a platformei pe care ruleaza site-ul dar poate fi facuta si extern, prin crearea de continut si link-uri de calitate cu trimitere la site, prin schimbarea tipului de gazduire, sau prin alte modalitati care susțin functionarea optima a site-ului.

    Efectele optimizarii paginilor web

    Un site web optimizat este mai rapid, mai atractiv si mai usor de gasit de catre vizitatori.

    Cand se face optimizarea?

    In primul rand chiar din momentul construirii paginilor site-ului si apoi pe tot parcursul existentei acestuia.

    Cum se face promovarea unui site?

    officeUna dintre cele mai importante etape in dezvoltarea unei afaceri o reprezinta promovarea online.

    Principalele metode de promovare a unui site web sunt:

    1. Optimizare SEO (search engine optimization - optimizare pentru motoarele de cautare) pentru cresterea traficului prin rezultatele cautarilor organice;

    2. Campaniile publicitare platite prin serviciul Google AdWords;

    3. Social Media - promovarile prin intermediul retelelor sociale (Facebook, Google+, ș.a.);

    4. Publicitate prin Email Marketing - transmiterea prin email catre un numar mare de utilizatori a ofertelor de produse/servicii sau diverse materiale promotionale;

    5. Content Marketing - publicarea de continut de calitate online pentru atragerea clientilor, cum ar fi articole, imagini, video, stiri.

    Am nevoie de promovare?

    Fara o promovare eficienta în internet, un site va ramane necunoscut si static, adica nu va avea vizitatori, deci se indeparteaza de scopul principal pentru care a fost realizat. In serviciile noastre de creare si administrare site web, am inclus optional sau implicit, elemente de baza si/sau avansate ale optimizarii si promovarii paginilor web pentru mediul online.

    Ce costuri implica promovarea unui site?

    Aici depinde foarte mult cum se realizeaza acea promovare si de catre cine. Daca promovarea o facem prin companii renumite dedicate acestui domeniu, prin servicii Google AdWords, publicitate platită pe Social Media (Facebook), Email si Content Marketing, atunci costurile vor fi destul de ridicate, ajungand pana la sute sau chiar mii de euro lunar. Sfatul nostru este sa epuizati mai intai toate mijloacele gratuite de promovare, incepand binenteles cu optimizarile SEO si apoi sa initiati si campanii de promovare platite.

    Ce este un nume de domeniu web?

    office

    Numele de domeniu reprezinta un sir de caractere care este atribuit unei adrese IP numerice a unui server conectat permanent la internet. Numele de domenii sunt unice si au in mod obligatoriu o extensie de forma .ro, .com, .org, etc. Astfel, utilizatorii de internet pot accesa un site web introducând in bara de adrese a browser-ului numele de domeniu, de ex. daweb.ro.

    Cum aleg un nume de domeniu pentru site-ul meu?

    Se spune ca alegerea unui nume de domeniu pentru site este, ca importanta, precum rezervarea denumirii companiei. Deoarece domeniul web este practic identificarea noastra in mediul online, trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte atunci cand facem aceasta alegere:

    1. sa fie usor de scris si de retinut;

    2. se poate alege un nume de domeniu care sa contină cuvinte cheie din activitatea companiei sau un nume care va deveni un brand;

    3. e bine sa verificam cu atentie unicitatea numelui de domeniu, sa nu existe probleme privind incalcarea drepturilor de autor;

    4. stabilirea extensiei potrivite si a zonei de activitate, de ex. daca site-ul isi propune sa atraga clienti din toata lumea atunci alegem extensia .com, din Romania - extensia .ro, extensia .org pentru activitati non-comerciale, etc. iar pentru afaceri zonale, putem adauga in numele de domeniu si orasul sau zona respectiva;

    Ce costuri implica detinerea unui domeniu?

    Detinerea unui domeniu web implica plata unei taxe de inregistrare si reinnoire. Pretul variaza in functie de extensia aleasa, de perioada de activare si de Registrar (companie sau organizatie acreditata de catre ICANN sa ofere servicii de inregistrare domenii).

    Ce este webhosting sau gazduirea web?

    office

    Gazduirea web sau webhosting este un serviciu oferit persoanelor fizice si companiilor prin care li se permite acestora sa publice un site web în internet. Furnizorii de servicii de gazduire web pun la dispozitia clientilor un spatiu de stocare pentru site-uri pe un server conectat la internet. De regula, companiile de webhosting ofera si servicii de inregistrare nume de domenii. Printre cele mai intalnite pachete de gazduire se numara:

    1. Gazduire gratuita, cu multe limitari de resurse si spatiu alocat mic, folosita mai ales in scop experimental;

    2. Gazduire partajata (shared), cea mai ieftina, cand pe acelasi server se afla zeci sau sute de site-uri, toate impartind aceleasi resurse hardware;

    3. Gazduire prin Server Virtual sau VPS - server virtual privat, unde un sistem virtual imparte resursele unei platforme hardware cu alte sisteme virtuale. Un VPS are alocate resurse proprii (memorie, cpu, ssd/hdd), functioneaza independent, similar unui server dedicat, permitand clientului sa il configureze conform nevoilor sale;

    4. Gazduire pe Server Dedicat, inchiriat in totalitate unui singur client care are astfel posibilitatea de a exploata capacitatea serverului la maxim. Este cea mai scumpa gazduire web dar ofera performante la standardele cele mai inalte, sunt mult mai rapide si mai puternice in comparatie cu un VPS.

    Cum aleg un serviciu de gazduire pentru site-ul meu?

    In alegerea unui pachet de gazduire web trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte esentiale:

    1. Pentru ce tip de site cautam gazduire si care sunt necesitatile site-ului. Pentru un site de prezentare de exemplu, este suficient la inceput o gazduire partajata. Pentru un magazin online cu un numar mare de vizitatori este nevoie de un VPS iar pentru companiile sau corporatiile mari, cu trafic foarte mare, este necesar o gazduire prin server dedicat;

    2. Serviciile de suport tehnic oferite clientilor sunt foarte importante;

    3. Informatii despre compania de webhosting, seriozitatea acesteia si recenzii publicate de clienti;

    4. Preturile nu trebuie sa fie un factor decisiv in alegerea furnizorului de gazduire web;

    5. Testarea vitezei de conectare sau de raspuns a serverului web, fiind recomandata testarea unor site-uri gazduite de compania respectiva.

    Ce costuri implica gazduirea unui site?

    Costurile cu serviciul de gazduire a unui site depind de urmatorii factori: tipul si numarul de domenii și de site-uri web, cerintele hardware si software - resurse alocate, caracteristicile pachetelor de gazduire ale furnizorului. Pentru un site de prezentare, de exemplu, o gazduire share decenta incepe de la 1.50 euro/luna.